Pot eu sa fiu INSTRUCTOR de FITNESS si PERSONAL TRAINER?

Pentru ca am primit multe intrebari de la voi in ultimul timp legate de cursul de Instructor Fitness si Personal Trainer si mai exact: care sunt conditiile de participare sau daca sunteti “eligibili” si daca vi se potriveste, m-am hotarat sa scriu un articol scurt in care sa sumarizez raspunsurile mele. Sigur, raspund in continuare cu placere si in privat, dar generic ideea e ca:

  • Vi se potriveste cursul daca predati deja la vreo sala sau va ocupati in orice forma de clienti prin miscare, insa nu aveti acreditarea necesara si asta va impiedica sa ajungeti la o sala de top sau ati ratat in trecut contracte externe care v-ar fi tentat. Pentru ca asa e: o sala de prestigiu va va solicita la angajare sa aveti diploma de Instructor Fitness (Cod COR: 342302 ) pentru a va primi in staff-ul lor. Si diploma o primiti de la noi in urma promovarii cursului. Si da, e acreditatat atat in Romania cat si in statele UE! Acreditarea e valabila pe viata, nu mai trebuie reinnoite punctaje sau credite pe parcurs. Adica da, ai o meserie pe viata. Tot aici intra si categoria celor care ati obtinut diploma la un moment dat in trecut, insa simtiti   nevoia de un update / refresh al informatiilor.

 

  • Apoi vine categoria poate cel mai des intalnita: ai un job full time / part time intr-un alt domeniu (marketing, Vanzari, IT, Contabilitate, etc), esti pasionat de miscare (sala de cele mai multe ori), mergi regulat la sala, dar nu ai certitudinea 100% ca ceea ce faci e corect si vrei sa inveti mai multe. Ai in minte ideea ca poate, la un moment dat, o sa te saturi de actualul job si o sa vrei sa te replofilezi… pe sport. In final ajungi sa inveti despre un domeniu frumos, “pe val”, obtii si dipmoma daca esti serios si …castigi admiratia celor de la locul de munca actual pentru ca esti bun si ai expertiza si in altceva.

  • Si a treia mare categorie e atunci cand ai un alt job, esti pasionat de sport si vrei pur si simplu sa inveti mai multe si sa stii sa te antrenezi singur. Excluzi (pentru moment) posibilitatea de a antrena si alte persoane vreodata, crezi ca nu esti bun la asta, dar esti perfectionist si vrei sa stii pentru tine. De ce sa urmezi un curs de instructor fitness daca tu nu vrei defapt sa devii unul? Pentru ca aici inveti elemente esentiale, corecte, concrete, testate si validate. Intr-adevar, ca alternativa poti apela la un antrenor personal care sa te invete toate astea, dar tine cont ca in cazul asta vei avea doar perspectiva lui si prin natura meseriei lui, el nu va fi determinat sa te invete pe tine ci sa te conduca la rezultate – e posibil sa nu intelegi de ce faci un exercitiu si nu altul, de ce il faci asa si nu altfel. Si la final, probabil te va costa mai mult La curs suntem multi, cu experiente si cunostinte diverse, experienta e mult mai faina si in final mai eficienta. Ai acces la o comunitate care te sprijina in timpul si dupa finalizarea cursului.

Poate un exemplu real e prietena mea, Ana cu care ne vedeti impreuna de multe ori. Ana lucreaza in Vanzari de mai bine de 12 ani si acum 4 ani s-a apucat de sport. Atunci ne-am si cunoscut, la sala unde predam pe vremea aia. Incepuse sa faca miscare in Martie si in Octombrie acelasi an mi-a spus ca ar vrea sa invete mai mult pentru ca nu mai intelege nimic, instructorii din sala o sfatuiesc diferit, dupa unele exercitii pe care i le recomanda are dureri si vroia sa inteleaga niste principii clare pe care sa se poata baza.

I-am recomandat sa mearga la un curs de fitness, era unul singur pe piata atunci. A mers la curs, si chiar daca expertiza ei principala era in altceva si facea sport de placere si de relativ putin timp, a invatat, s-a ambitionat si a luat punctaj de peste 90%, mult peste antrenori care practicau asta de ani de zile.

Ana are in continuare job full time in Vanzari, a decis ca deocamdata sa nu predea fitness activ. Imi spune de multe ori ca in job-ul actual, faptul ca are expertiza in fitness a ajuta in relationarea cu clientii – lumea de obicei are apreciere pentru cei care fac miscare si au un stil de viata sanatos, daca esti si instructor…e si mai bine.

Mergem impreuna la o multime de workshop-uri si conventii de fitness. Si dezvoltam impreuna mai multe proiecte pe partea de sport. Imi spune si acum ca a ajuns absolut accidental sa faca primul curs de fitness ca a fost un feeling (pe care l-am nuantat eu si am convins-o sa-l faca) si nu se gandea ca ajungem aici: azi e organizatoarea cursului de Instructor Fitness & Personal Trainer by Profesional Academy si impreuna cu o echipa frumoasa am format peste 120 de instructori fitness.

Se intampla oare toate cu un scop?

Mai sunt multe exemple frumoase. Ma gandesc acum la Nicu Pasca (Nicolae Valer in social media) care a fost cursantul nostru si pentru ca a fost bun, dedicat si ambitios, i-am facut o recomandare calda. Acum e colegul meu la Revo Gym, probabil cea mai tare sala de fitness din Cluj.

Sper ca v-a fost de folos si cu deschidere, pastram legatura!

 

Cu drag,

Alexandra

Write a comment